BoldogOtthon

Készíts őszi dekorációt mécsesekkel

Készíts őszi dekorációt mécsesekkel

centrotavola1.jpg

Néhány egyszerű őszi mécses dekorációt mutatnék be, amit nagyon egyszerű elkészíteni. Ezekkel az egyszerű megoldásokkal lassan elkezdhetjük felöltöztetni és áthangolni az otthonunkat az őszre. Még a klasszikus narancssárga tökös dekorációknak nincs itt az ideje, mert még szerencsére sok zöld levél van a fákon, és a virágok egy része is szépen tündököl. A nyár nagyon kegyes most hozzánk, hogy ilyen hosszan időzik még. Melengeti a nappalokat, de már esténként érezhető az ősz közeledte. A költöző madarak is elmentek, és hullani kezdett a gesztenye és a dió.

Úgy gondolom, hogy praktikus néhány egyszerű alapszabályt lefektetni az őszi dekoráció készítése előtt.

Először is nézzük a színeket. Minél kevesebb zöldet használjunk. Jöhetnek a sárgák, barnák, narancsos árnyalatok, és természetesen a bordó is.

fall-autumn-decorating-ideas-for-the-home-thanksgiving-table-decoration_autumn-decor-ideas_home-decor_cheap-home-decor-online-modern-decore-websites-fabric-decorating-ideas-liquidators-christian-fal.jpg

Alapvetően fontos az őszi dekoráció készítésnél, hogy ilyenkor jöhetnek a rusztikus elemek. Használjunk minél több termést, ágat, levelet, fakérget.

Mivel egyre több időt töltünk a lakásban, és már rohamosan rövidülnek a nappalok, ezért kezdjünk használni minél több apró, meleg hatású fényforrást. Ha nem igazi gyertyát használunk, akkor szerezzünk be sárgás fényű égőcskéket.

images.jpg

Amire nagyon fontos figyelmet fordítani, az a biztonság. Az őszi dekorációkra különösen jellemző, hogy sok a fa és a levél, vagyis a könnyen gyulladó anyagok. Ezért, ha tálkába helyezünk gyertyát és körbe rakjuk termésekkel, mindenképp figyeljünk arra, hogy égő gyertyát ne hagyjunk a szobában, ha nem vagyunk ott.

decorating-ideas-for-thanksgiving-table-fresh-decorating-kitchen-table-for-fall-decoration-ideas-autumn-setting-of-decorating-ideas-for-thanksgiving-table.jpg

Célszerű vastag gyertyákat használni, mert azok befelé égnek, és nem csorognak. A másik megoldás, hogy a tálon belül használjunk egy üveg mécsestartót és abba tegyük a gyertyát.

Az őszi szülinapokat és összejöveteleket különösen hangulatossá tudja tenni néhány szép leveles, terméses dekoráció.

diy-fall-decor-1-620x412.jpg

Használjunk bátran magas talpú gyertyatartót is, mert azokat gyönyörűen lehet dekorálni. A teamécseseket, vagy vastag gyertyákat ültethetjük kavicsokra, kukoricára, babra, lencsére, vagy esetleg ezek kombinációjára. Ez a megoldás azért is praktikus, mert stabil alapot ad a gyertyának.

center-pieces.jpg

Utolsó jó tanácsom, hogy mielőbb kezdjünk bele a dekoráció készítésbe, a termések gyűjtögetésébe, mert szeptember végén lehet, hogy hirtelen köszönt ránk az esős ősz, és elmossa a szép leveleket. Ne maradjunk hoppon.

(fotók: pinterest)

Készíts őszi dekorációt mécsesekkel Tovább
Lakásfrissítés olcsón, egyszerű szemlélettel

Lakásfrissítés olcsón, egyszerű szemlélettel

7ad716f216765e0f40f4dfe93daf17a5.jpgVégre újra tavasz van, hozza magával a színeket és az illatokat. Mindenki kitárja az ablakokat, lemossa a teraszt, vagy kicseréli a függönyöket. Kivirulnak a kertek és az emberek is. Tele vagyunk ötletekkel és tetterővel és azon gondolkodunk, hogy mikor kellene újra festeni a szobákat, lecserélni ezt-azt, és színesíteni egy kicsit az otthonunkat.

Természetesen szeretnénk ezt megoldani a lehető legkevesebb munkával, és kiadással. Ezért adok most néhány ötletet, amivel könnyen, gyorsan és látványosan tudod felfrissíteni az otthonod.

Állj meg az otthonod bejáratánál, és haladj lassan befelé. Most nézz más szemmel a lakásra. Koncentrálj a fényekre, és figyeld meg, hogy melyik a legsötétebb rész. Miután végig nézted, talán már tudod is, hogy hol kell kezdened a lakás felfrissítését. Ha kevés pénzből akarod megúszni, lehet, hogy elég lesz átfesteni, vagy áttapétázni az előszobát. Kiderülhet az is, hogy elég átfesteni egy előszoba fogast ilyet már én is csináltam, (itt olvashatod) vagy felszerelni egy nagyobb tükröt.

7fe6a8ca72642e655677293c5583d7b8.jpg

Az étkezőben, vagy a konyhában nagyon sokat szokott segíteni, ha választasz egy friss, virágmintás függönyt, lecserélsz egy-két virágkaspót. Feltétlenül tarts az asztalon mindig egy kis csokor élő virágot. Hidd el, ez mindig üdévé varázsolja az otthonod, és a hozzád érkezőket is a vidéki romantikus, békés, hangulat fogja átjárni.

etkezo.jpg

A nappali szobában ideje elpakolni a vastag, télies, bársonyosan puha takarókat és párnákat. Itt a legolcsóbban úgy tudsz frissességet vinni az enteriőrbe, hogy telerakod színes párnákkal a kanapékat és a foteleket.

935b0fa494946b70089a2fac9726b101.jpg

Bátran használhatsz virágmintás, nagyleveles mintájú párnahuzatokat. De jó megoldás az is, ha a sötétítő függönyhöz választasz egy élénk függönycsíkot, ami máris áthangolja a szobát és sokkal olcsóbb, mint lecserélni egy egész függönyt. Ha ügyes vagy meg is tudod varrni, és ebből az anyagból varrhatsz hozzá díszpárnát is. Mostanában egyre divatosabb, hogy a párnákat nem csak a kanapékra helyezik el, hanem nagyméretű párnákat, úgynevezett padlópárnákat használnak. Ezen örömmel ugrálnak a gyerekek és a házikedvencek is szívesen rátelepednek.

a8538f6b3c7891941c58d9d337484f74.jpg

A gyerekszobába mindenképp ajánlom, hogy szerezz be legalább egy babzsákot. Egész biztos, hogy Te is ott fogysz benne ragadni és jobban fogod élvezni az esti meseolvasását.

ndf_3133.jpg

Apa, anya és a gyerekek együtt nyűhetik ezt a hasznos lakberendezési tárgyat. Könnyű, nincsenek éles sarkai és általában levehető huzattal készülnek, így akár évente cserélhetsz rajta huzatot. Jobb, mint egy kis fotel, mert a huzata rendszerint mosható és egy gyerek babzsák árban is jobb szokott lenni, mint egy fotel. A kamaszok kifejezetten imádják.

Ne hagyjuk ki a fürdőszobát sem, ahol sok esetben ablak sincs, vagy ha van, akkor az elég kicsi. Tehát fényre, világosságra, tágasság érzetre van szükséged.

68c92a8aa4689c6ebecda5db54e0746b_1.jpg

Szerelj fel minél nagyobb tükröt, hangold össze a kiegészítők színét, mint például a szennyeskosár, kis tároló eszközök, szappan tartó. Ha kitaláltad, hogy mi az a szín, ami neked a legjobban megfelel a lakásfrissítéshez, akkor vegyél hozzá 2-3 egyszínű törölközőt. A mindenféle vegyes mintás törölközők látványa teljesen szét tudja vágni a látványt. A fürdőszoba felfrissítésénél, üdévé varázsolásánál már akkor is sokat tettél, ha a kiegészítőket fehérre cseréled.

525efcb1762acfedbe578889c55b49d2_1.jpg

Ha így nézed át az otthonod, már meg is nyugodhatsz, hogy Neked is sikerülni fog a tavaszi megújulás és belefér a sokszor szűkösre szabott anyagi keretekbe is. Egy-két élénk színnél ne válasszatok többet, és azt módszeresen vigyétek végig a lakáson (párnák, kiegészítők, függönyök, törölközők). Legyetek kreatívak, és lelkesek, egész biztosan menni fog!

Lakásfrissítés olcsón, egyszerű szemlélettel Tovább
Húsvéti ajtódísz készítés gyorsan és olcsón

Húsvéti ajtódísz készítés gyorsan és olcsón

A húsvét a legtavaszibb ünnep. Készülődünk a húsvétra és kitör rajtunk a dekorálási láz, amihez manapság elképesztően sok eszközt be tudunk szerezni a nagy áruházakban, vagy a dekorációs boltokban. Ekkorra már nem csak a testünk van kiéhezve a friss zöldségekre, de a lelkünk is vágyik valami újra, pezsdítőre. Elkezdjük a tavaszi nagytakarítást és óhatatlan, hogy át ne rendezzünk otthon legalább egy sarkot, színes virágokat tegyünk ki, vegyünk néhány új díszpárnát, jobb esetben másik függönyt vagy legalább egy új abroszt.

img_7957.JPG

Vendég váró ajtódíszekkel és kedves feliratokkal nem csak a családi házakban élők szeretnek dekorálni, hanem azok is, akik társasházban laknak. Szükségünk van valami kis apróságra, ami jelzi a közelgő ünnepet, az évszakok váltakozását.

Ahol gyerekek is vannak, hamar előkerülnek a nyuszis tálkák, bögrék, ruhácskák. Előbukkannak egyúttal a színes papírok, ceruzák, ragasztók és szalagok is. Elővesszük az előző évi dekorációinkat és elkeseredve látjuk, hogy kissé leharcoltakká váltak cipős doboz mélyén az elmúlt egy évben.

Nem kell mindent kidobni. Mentsük a menthetőt, használjuk újra, amit lehet. Szedjük szét a füzéreket, hajtogassunk néhány új masnit, fessük át amit lehet… spóroljunk egy kicsit.

Akkor most mutatok egy ajtódíszt, amit akár a gyerekekkel is elkészíthetsz és imádni fogják. Kiteheted az ajtóra, a konyha ablakba, vagy a gyerekszobába.

img_7946.JPG

Néhány alap eszköz szükséges hozzá csak. Ezek a következők:

Szalma koszorú, szalag, ragasztó vagy ragasztó pisztoly, olló, virágocskák, nyuszik (lehet bárány is, vagy tojás dísz)

Szétnézhettek a gyerekek játékai közt is és használhattok apró játékokat is, esetleg átfestve, ha lehet akkor egyszínűre. Ne feledjétek, ha túl sok a szín, életbe lép az örök szabály: „A kevesebb több lett volna.” Vagyis, feleslegesen ne csicsázzuk túl, mert hamar giccsessé válhat a dekorációnk.

Bátran használhatunk természetes anyagokat, például tollakat, ágacskákat, barkát. A természetes alapanyagok közelebb hozzák a tavasz elejére már annyira vágyott természetet, külvilágot.

A felhasznált anyagokat felrakhatjuk a koszorúnkra szimmetrikusan, vagy féloldalasan is. Én ezt választottam.

Ha összeszedted a kellékeket, első lépésként válaszd ki a szalagot, és azt rakd fel a koszorúra. Ha szereted látni a szalmát, ne tekerd be teljesen a koszorúdat. Fixáld a szalagot gombostűvel, dróttal vagy ragasztóval.

img_7948.JPG

Döntsd el, hogy pontosan mi hova kerüljön, de csak akkor kezdj el ragasztani, amikor már biztos vagy a kompozíciódban.

img_7950.JPG

Én két cuki levendula színű nyuszit választottam a pöttyös szalag mellé és néhány kedves színes fa virágot. Azért, hogy valami rendhagyó is legyen benne, oldalra rendeztem, és lelógattam egy tojást is a koszorúról. Az oldalra rendezésnél nagyon figyelni kell arra, hogy csak könnyű dekorációs elemek kerüljenek fel a koszorúra, mert elhúzhatja a súlypontot a sok apróság és akkor a legjobb szándékunk ellenére sem fogjuk tudni normálisan felakasztani a dekorációnkat, mert mindig ferde lesz.

Felraktam még egy hosszan lelógó masnit is, és egy kis ágacskát ragasztottam a masni közepébe. Ide lehet rakni fagolyót, fagombot is, úgy is jól fog kinézni.

img_7952.JPG

Húsvéti ajtódísz készítés gyorsan és olcsón Tovább
Tervezd a sikert

Tervezd a sikert

A sikerhez vezető út legfontosabb lépése, hogy képes legyél elképzelni, hogy sikeres lehetsz. Amint el tudod képzelni és látod magad előtt, hogy sikeres vagy a számodra leginkább vágyott dologban, már egy hatalmas lépést tettél a megvalósulás útján. Tartsd magad előtt a célt, a végeredményt, fókuszálj a jó kimenetelre így lökést adsz a megvalósulásához.

aaeaaqaaaaaaaamqaaaajda2nta2nwq5ltgxmdutngvjzi1imdq2ltixyjjlzmq3owm5zg.jpg

Tudom, sokszor az is gondot jelent, hogy azt sem tudjuk, mit is jelent pontosan az, hogy valamire fókuszálunk. Pedig annyira egyszerűen hangzik.

Kavarognak a fejünkben a gondolatok, ezt is meg azt is szeretnénk. Több fontos dolog is lehet egyszerre a fejünkben, sőt ezek megvalósulása egymásra is épülhet.

aznlpacelkituzes.jpg

Azt se tudjuk, honnan kezdjük a fókuszálást, nemhogy az elindulást. Persze könnyű erről beszélni, de a megvalósításához jó lenne néhány gyakorlati ötlet is. Nézzünk meg néhányat közelebbről:

 • Gyűjts össze néhány álmodat és vágyadat. Azokkal foglalkozz, amik elsőre ugranak be, mert minden bizonnyal azok a legfontosabbak számodra. Ne agyalj feleslegesen. Nagy valószínűséggel a következő témakörökből kerülnek ki ezek a gondolatok: család és kapcsolatok, utazás, szórakozás, tanulás, pénz, kreativitás, szexualitás, egészség, munka, karrier, otthon.
 • Írd le azokat a dolgokat címszavakban, amik most beugrottak. Minden címszó alá írj néhány mondatot arról, hogy hogyan kezdenél hozzá, mi lenne az első lépés a megvalósítása felé vezető úton. Lehet, hogy ez csak apróságnak fog tűnni egyes esetekben (Pl. elküldeni egy e-mailt), de valamiért épp ott van a Te nehézséged, megakasztó gátad.
 • Ha túl sok gyűlt össze, el kell döntened, hogy melyek számodra a legfontosabbak. Bizonyára mind fontos, de csinálj egy rangsort.
 • Ami az első három helyre került, az most a legfontosabb számodra. Ezekre vágysz a legjobban, hogy minél hamarabb megvalósuljanak, vagy legalább elinduljanak az életedben.

celkituzes-iranytu.jpg

Ha idáig eljutottál, már tiszta és világos, hogy honnan kell elindulnod és hova kell helyezned a fókuszt. Ennek mentén el tudod indítani az életed következő szakaszát tisztán és tervszerűen. Döntéseid immár mind ezeknek a fő vágyaidnak és céljaidnak fognak lökést adni.

Ez azt is eredményezi, hogy ezzel egyidőben folyamatosan felhagysz azokkal a tevékenységeiddel, amik gátolják, vagy lassítják a fő céljaid megvalósulását. Ha kevesebb dologra kell összpontosítanod, nem érzed magadban a káoszt. Nem tudod tovább halogatni a dolgaidat, előrébb sorolva valami lényegtelenebbet. Nem más ez, mint a fókuszálás.

20987389_1412880162140652_1439398490424737792_n.jpg

Tervezd a sikert Tovább
Valentin-napi szokások nálunk és a nagyvilágban

Valentin-napi szokások nálunk és a nagyvilágban

himzetttorolkozo_hu_17jan.jpg

Számos országban ma már elterjedt szokás, hogy sokan ezen a napon nemcsak a kedvesüket ajándékozzák meg, hanem azoknak a közeli barátoknak, családtagoknak is juttatnak egy kis csokit vagy aranyos képeslapot, akiket igazán közel éreznek a szívükhöz, ezzel is kifejezve szeretetüket és odaadásukat irántuk. Az Egyesült Államokban a gyerekek otthon apró meglepetéseket, képeslapokat készítenek az osztálytársaknak, és a kedvenc tanáraiknak.

16177-valentin-nap-wellness-heviz.jpg

Bár a hivatalos szerelmesek napját csak 1990 óta tartjuk meg rendszeresen, Magyarországon már sokkal korábban jellemző volt a Bálint-napi ünneplés. Bár inkább vallási ünnepként került előtérbe, a házasság szentségét óvó szent tisztelete. Illetve ennek a napnak a része volt egyfajta időjósló hagyomány is. Ha Bálint-napon hideg, száraz volt az idő, akkor abban az évben jó termésre lehetett számítani.

b37_bxicmae1d5v.jpg

A szerelmi praktikák első sorban nőknek szólnak, a naiv férfiak pedig az „elszenvedői”. Nézzük akkor, hogy elődeink mivel szórakoztak ezekben a napokban.

Régi magyar szerelmi praktikák erre a napra:

Alma kilenc maggal

Olyan almát kell enni, amelyiknek kilenc magja van. Azt a kilenc magot bele kell tenni egy óvatlan pillanatban a kiválasztott fiú zsebébe, és akkor biztos, hogy bele fog szeretni a praktikát végző lányba.

Víz kilenc kútból

Ha valaki kilenc kútról vizet hoz és azzal a kiszemelt legényt vagy lányt megitatja, akkor az illető mindig szeretni fogja. (Ez manapság elég nehezen kivitelezhető)

Macskafogó

Érdemes cicát "uszítani" a lányos házhoz érkező legényre, mert ha ott egy macska a fiú lábához dörgölődzik, akkor ő abból a házból fog nősülni.

De nem csak nálunk éltek különös szokások ezen a napon, nézzünk szét a világban is:

Anglia

Szokás volt, hogy ezen a napon a fiatalok az első velük ellentétes nemű személyt, akivel találkoztak Valentine néven szólították, megajándékozták, majd egy éven keresztül kitüntetett figyelemben részesítették.

Franciaország

A Valentin-nap a szabadosság napja volt a nők számára, akik ezen a napon akár ki is léphettek házastársi kötelezettségeik alól (vagyis akár meg is csalhatták férjüket), és mindehhez a férjnek még jó arcot is kellett vágnia. (Na, ez is csak a franciákról képzelhető el � )

Japán

A Valentin-napot a második világháborút követően az ott állomásozó amerikaiak és a hirtelen megjelenő nyugati szokások terjesztették el a szigetországban. Ott két hónapra tagolódik a szokás. Február 14-én a lányok és nők nemcsak a szerelmesüket ajándékozzák meg (lehetőleg) saját készítésű csokival, hanem apjukat, testvérüket, barátjukat és főnöküket is. Ezért cserébe a férfiaknak március 14-én illik az egy hónappal korábbi csokit egy fehér csokival viszonozni (innen ered a nap neve: White Day-Fehér nap).

Olaszország

A szerelmes fiatalok egy hídon vagy vízparton állva egy arra alkalmas helyre lezárnak egy lakatot, melyen a pár monogramja, esetleg fényképe is szerepel, majd egy titkos kívánsággal együtt a vízbe dobnak egy-egy a lakathoz tartozó kulcsot.

Finnország

A szerelmesek helyett ezen a napon inkább a barátok ünnepelnek. Apró kártyával, képeslappal, kisebb ajándékkal megemlékezve a barátságról.

Brazília

A szerelmesek napját június 12-én tartják a házasság védőszentjének névnapján. Februárban amúgy sem alkalmas erre az idő, amikor tombol a karneváli láz, ami inkább szól a túlfűtött szenvedélyről és testiségről, mint a meghitt szerelemről.

maxresdefault.jpg

Valentin-napi szokások nálunk és a nagyvilágban Tovább
Farsang, karnevál, téltemetés… bulizás!

Farsang, karnevál, téltemetés… bulizás!

Tartunk-e még farsangi bulikat? Vagy… ö…izé… karnevált. Ja, nem! Téltemető népszokást, vagy batyus bált, házi bulit év elején. Minek is nevezzük, mióta létezik, honnan ered az év egyik legszínesebb, legvidámabb bulis időszaka rögtön az év elején a hideg, sötét januári és februári időben. Tényleg. Pontosan mikor is?

buso-e1487794456785.jpg

A farsang hossza évről-évre változik, mivel zárónapja a húsvét időpontjához kötődik. Vízkereszttől (január 6.) a húsvétot megelőző 40 napos nagyböjt kezdetéig, azaz hamvazószerdáig tart. Farsang a tavaszvárás pogánykori, igen változatos képet mutató ünnepeiből nőtt ki, gyakorlatilag a zajos mulatozás, a tréfacsinálás, bolondozás, eszem-iszom és a párkeresés, udvarlás időszaka.

Tehát már most a farsangi szezon közepén járunk. Ez a jókedvű, tréfálkozós, beöltözős bolondozás mindig mindenhol, minden korosztálynak meg volt engedve. Most is így van, mert már elkezdjük az oviban, folytatjuk az iskolában, majd a munkahelyi és baráti közösségekben és ha még bírja a lábunk, akkor a nyugdíjas közösségekben is. A lényege épp ez, hogy megmentsük magunkat a téli melankóliától és siettessük a tavasz eljövetelét.

Persze mondanom sem kell, a középkorban szó szerint tűzzel-vassal irtották volna ezt a vidám szokást, de az emberek élni akarása erősebb volt mindennél.

Magyarországon már Mátyás korában divatban voltak bizonyos itáliai mintákat követő álarcos mulatságok, sőt II. Lajos udvarában harci játékokat is rendeztek. Az egyház kezdetben rossz szemmel nézte a fékevesztett mulatozást, az ördög művének tartotta és üldözte is. Az egyházi tiltakozás ellenére, a farsang időszakának megünneplését nem tudták visszaszorítani. Az ősi, pogány gyökerek, melyek szoros kapcsolatban álltak a termékenység, bőség varázslással, a tél elmúlta felett érzett örömmel, a tavasz beköszöntét siettetni szándékozó rítusokkal erősen éltek a népi hagyományokban. Farsang ünnepéhez kötődik Magyarországon a népi színjátszás kialakulása. A különféle maszkos alakok előbukkanása, és a különféle dramatikus játékok, amelyekben tipikus alakokat személyesítettek meg. Ilyenek voltak a cigány, a betyár, a koldus, a vándorárus, a menyasszony és a vőlegény.

87285_724911_1000x700.jpg

Kedvelt volt a férfi-női szerep- és ruhacsere. Szívesen alkalmaztak állatmaszkokat is, gyakran feltűnt a kecske, a ló és a medve is.

altem.jpg

A legismertebb alakoskodó szokás magyar nyelvterületen a mohácsi busójárás. A délszláv eredetű sokácok faálarcos felvonulásairól már a XIX. századból vannak feljegyzések. Mivel az álarcok a szereplőknek inkognitót biztosítottak, viszonylag gyakran került sor verekedésre, nők molesztálására. A XX. század folyamán aztán ezt az izgalmas ünnepet sikerült megfelelő mederbe terelni, és ekkor terjedt el a busójárás elnevezés is, ami napjainkban is népszerű és vonzza a turistákat erre a vidékre.

86068751.jpg

A falvakban nagyon elterjedt szokás volt a téltemetés vidám, zenés, táncos, játékos formája, amit különböző felvonulásokkal is színesítettek. Ezek álarcos, jelmezes felvonulások voltak, melyeket legtöbbször a farsang utolsó napjaiban, azaz farsang farkán rendeztek. A menetben ott haladtak a tipikus figurák és időnként megálltak és rögtönzött tréfás jeleneteket adtak elő. Gyakran szerepelt a menetben egy álmenyasszony illetve álvőlegény is, akiknek tréfás esküvőt rendeztek. A móka kedvéért gyakorta a női szerepeket is férfiak alakították. A felvonulókat általában muzsikusok is kísérték. Egyes vidékeken állatbőrbe (főleg kecske) bújt fiatalok riogatták a fiatal lányokat és a gyerekeket.

A téltemetést jelképes formába is öntötték. A telet általában egy szalmabáb személyesítette meg, de lehetett csúf öregasszonyt ábrázoló rongybábu is. Ezeket aztán rendszerint elégették, vagy betemették a hóba, esetleg a folyóba dobták.

farsang3-e1454944504112.jpg

De ne feledkezzünk meg más népek ünnepeiről sem. Egyaránt megtalálható ez a vidám ünnep Németországban, Franciaországban, Olaszországban és Brazíliában is.

velencei-karneval-jelmezek-10.jpg

A lényege a sötét, hideg tél után a várva-várt tavasz kezdete, az újrakezdés és az élet ünneplése. Ez az ősi népszokás azért is esett az év elejére, mert ilyenkor volt a legkevesebb mezőgazdasági munka. Sokfelé rendeztek bálokat, táncmulatságokat. A falvakban élők, de a nagypolgárság és az arisztokrácia tagjai is kedvelték. Vidéken általában a kocsma vagy a fonó volt a színtere ezeknek az eseményeknek. A különféle szakmák, céhek báljai mellett megtalálhatók voltak az asszonyok, sőt a gyermekek báljai is. Népszerűek voltak a batyusbálok, ezekre a résztvevők vitték az ételeket, első sorban kalácsot, süteményt és általában baromfihúsból készült fogásokat. A farsangi báloknak mind a paraszti életben, mind pedig a városi nagypolgárság körében komoly hagyományai voltak. Ilyenkor volt alkalmuk a fiataloknak ismerkedni. Tehát ez volt az egyik legnépszerűbb párválasztási időszak. Sok esküvőt is ilyenkor tartottak meg.

A néprajzi leírások számtalan köszöntőt és mondókát jegyeztek fel. Ne feledkezzünk meg az asztalra kerülő finomságokról sem. Aminek a mai napig létező ékes példája a mindenki által jól ismert és kedvelt finomság, a farsangi fánk.

 fank-1.jpg

Végezetül álljon itt egy újkeletű farsangi köszöntő.

 

Sarkady Sándor: Farsang

 

Fruskák, Zsuzskák, Dorottyák,

Járják a bolondját:

Dínomdánom, vigalom –

Nincs a táncra tilalom!

 

Maskarások, bolondok,

Rázzátok a kolompot:

Takarodjon el a tél –

Örvendezzen aki él.

Farsang, karnevál, téltemetés… bulizás! Tovább
Egyszerű farsangi dekoráció készítés olcsón

Egyszerű farsangi dekoráció készítés olcsón

…a retró jegyében…

Valljuk be magunknak őszintén, amikor gyerekek voltunk, nagyon vártuk az óvodai vagy az iskolai farsangot. Akinek kicsi gyermeke van, az ismét átélheti ezeket az izgalmas pillanatokat. Persze már azzal a nyűggel terhelve, hogy jelmezt és dekorációt kell készíteni a gyereknek. De a hangulat még a régi. Bármennyire is modernizálódik a világ, a „gyorsan, könnyen, olcsón” örök szentháromsága még mindig érvényes a dekoráció készítés területén.

farsangidekor_004.jpg

Sok pénzből persze látványosabb, tartósabb dekorációkat lehet készíteni, de tulajdonképpen nincs is rá szükség. A buli a suliban csak egyetlen estét tart. Ha igazán jól sikerül a buli, akkor a dekoráció úgyis a földön végzi, a maradékot meg széthordják a gyerkőcök.

Most csokorba szedtem a nagy klasszikusokat a farsangi dekorációk terén, és készítettem hozzá néhány elkészítési útmutatót. Az alapanyagokat minden papírboltban, vagy parti kellékesnél könnyen és olcsón be lehet szerezni. A felhasznált anyagok és a kellékek száma is minimális. Papírok, ragasztó, olló, cérna, és lufik.

Tudjuk egyáltalán, hogy honnan ered a farsangi mulatság szokása, és mettől meddig tart? Nézzük meg gyorsan és röviden:

A farsang hossza évről-évre változik, mivel zárónapja a húsvét időpontjához kötődik. Vízkereszttől (január 6.) a húsvétot megelőző 40 napos nagyböjt kezdetéig, azaz hamvazószerdáig tart. Farsang a tavaszvárás pogánykori, igen változatos képet mutató ünnepeiből nőtt ki, gyakorlatilag a zajos mulatozás, a tréfacsinálás, bolondozás, eszem-iszom és a párkeresés, udvarlás időszaka. Magyarországon a farsangi szokások a középkorban honosodtak meg, és számos idegen nép hatása érvényesült bennük. A városi polgárság elsősorban a német hagyományokat vette át, míg az arisztokrácia körében az itáliai és francia szokások terjedtek inkább el. De fellelhetők pogány germán vagy éppen ókori görög, római motívumok is. Hazánkban a farsangi népi játékok a téltemetéshez kötődnek első sorban.

Akkor most nézzük az egyszerű, gyors, olcsó és látványos dekoráció készítést.

Fontos, hogy nagyon színes legyen, csüngjön, lógjon, libbenjen. Erre a legjobb megoldás a lámpára, karnisra akasztható, hosszan lelógó könnyed papírcsoda.

1_1.jpg

1. A csiga: egy nagy színes papírlapból vágjunk ki egy akkora kört, amit csak tudunk. Ezt a kört vágjuk fel teljesen csigavonalban. A közepénél fogva tudjuk felfüggeszteni. Nagyon látványos, mozgó dekoráció lesz belőle.

af8f1a4d5a18bf417650bcbbd8fef172.jpg

2. A színes szálas: ennél nem árt, ha van egy varrógép, mert úgy tényleg egy pillanat műve a dekoráció elkésítése, de kézzel is könnyen összeöltögethetjük a papír csíkokat. Vastagabb, színes A/4-es papírlapokat vágjunk fel kb. 2 cm szélességű csíkokra. Egymás után téve a különböző színeket varrjuk össze a csíkokat. Hagyjunk a végén annyi cérnát, hogy könnyű legyen megkötőt készíteni, és felakasztani. ez a dekoráció tömegesen felrakva nagyon jól mutat például a büfé asztal fölött.

78f8f6a0c9243a37531f0b54321c4baa.jpg

3. A hulló pöttyök: hasonlóan egyszerűen készíthetjük el, mint az előző dekorációt. Vékony, színes kartonból köröket (pöttyöket) vágunk ki. Ezt is fűzzük fel cérnával (varrjuk össze varrógéppel). A csíkokat felköthetjük hurkapálcára, vagy fakarikára. Ez a dekoráció fal mellett, függönynél, vagy lámpáról lelógva is nagyon látványos.

81c5559e503d22c2de8baa4ea05d7460.jpg

4. A papírvirág: ez egy csajos dekoráció. Több réteg selyempapír kell hozzá. A rétegeket egymásra tesszük, és harmonika szerűen meghajtogatjuk. A közepénél összefogjuk vékony dróttal vagy szalaggal és széthajtogatjuk. Mielőtt szétnyitnánk, a papírcsík két végét vágjuk ívesre, vagy cakkosra, így a virág szirmok látványosabbak lesznek kihajtogatás után.

d36450d9fb87db3fd0d34786e8656da0.jpg

5. A csavart girland: ez a legegyszerűbb, legklasszikusabb farsangi dekoráció. Néhol esküvőkön is alkalmazzák, de farsangkor fontos, hogy színes legyen. Itt mindig a központi terem világítás játsza a főszerepet. Ehhez lehet hozzákötni a legkönnyebben. Krepp papírból csíkokat vágunk. Az egyik végét a csillárhoz, lámpához rögzítjük, és kihúzzuk. Óvatosan megcsavarjuk a szalagot és a másik végét sugár irányban a falhoz, karnishoz, függönyhöz, stukkóhoz rögzítjük. Azért nézzük meg, hogy milyen eszközt használunk a rögzítéshez, mert durva maradandó nyomot is hagyhatunk a falon. Még látványosabbá tehetjük ezt néhány lufival.

Természetesen ne feledkezzünk meg a többi nagy lkasszikusról sem, amit a gyerekek örömmel és könnyen el tudnak készíteni. Papír csíkok, ragasztó, tűzőgép, cérna, szalag és már kész is van. Álljon itt még néhány egyszerű megoldás. A képek magukért beszélnek. Jó bulizást! ( fotók: pinterest)

d951b670adf4450ee7dc32180f17ac14.jpg

577ac2cddcd6dd10befaf7d5513ce167.jpg

70a318f094ecd4a95adfc41bfb05ab88.jpg

Egyszerű farsangi dekoráció készítés olcsón Tovább
Ócskaságból romantikusat

Ócskaságból romantikusat

Tesódoboz

img_1293.JPG

Ősszel lomtalanítottuk a nagyszüleink hagyatékát a nővéremmel. Jó szórakozás volt, és egyben nehéz munka is. Előjött az egész gyerekkor, és vele a sok érzelem, jó és rossz egyaránt. Jó néhány dolog egyértelműen kiáltott a kuka után, de volt, ami még megér egy apróhirdetést. Így bukkantunk néhány fadobozra is még a szocialista időkből, amikor a fadoboz még fából készült, és azóta sem száradt szét.

img_1254.JPG

Sírva nevettünk a fedelén látható, köztéri szobrot ábrázoló cirill betűs, fába égetett alkotásra, melyet egy mandala és csipke terítő átmenetét képező kis „csoda” fogott körül. Miután jól kiszórakoztuk magunkat, rá kellett döbbennünk, hogy korához képest túl jó állapotban van a doboz. Sehol egy karcolás, tökéletesen nyílik és még a belsejében is ott tündököl a vörös selyem bélés. Eldöntöttük, hogy nem dobjuk ki. De így mégis csak rettenetesen gáznak találtuk.

img_1256.JPG

Mivel mostanában én is rákaptam a kisbútor festésre, antikolásra, ezért gondoltam, hogy én majd átfestem. Két nő nem is gondolhat másra, ha egy fadobozt meglát, minthogy milyen jó kis ékszeres doboz lesz belőle. Meg is lett a cél. A projekt neve „Tesódoboz” lett.

img_1255.JPG

Szokásomhoz híven ismét az Annie Sloan krétafestékhez folyamodtam. Azért szeretek krétafestékkel dolgozni, mert tényleg nem kell különösebben előkészíteni a felületet. Gyorsan szárad, jók a színek és könnyű antikolni. Fedésre lehet használni waxot, vagy lakkot.

img_1257.JPG

Első lépésben kivettem a vörös selyem bélést. Aztán portalanítottam és lefestettem Annie Sloan festék Paris Grey árnyalatával. A fedelét kihagytam, mert arra rátétet akartam csinálni, és szerettem volna egy kevés részt meghagyni az eredeti doboz színéből is, hogy emlékezzünk majd rá, hogy ez egy tényleg régi doboz.

img_1290.JPG

Mivel vintage stílusúra akartam megcsinálni, ezért kicsit visszacsiszoltam egyes részeket. Újra portalanítottam, és kerestem egy darab romantikus mintájú anyagot, amiből kialakítottam a belső betétet és a doboz tetején a rátétet, amit vékony kartonra dolgoztam rá.

img_1292.JPG

A ragasztáshoz a jó öreg Technokol Rapidot használtam, mert szerintem még mindig ez a tuti ragasztó.

img_1291.JPG

img_1294.JPG

A felső rátétre még ragasztottam egy kis csipkét, és csipke szalag került a dobozra felnyitó fogantyú gyanánt is. A krétafestéket lakkal zártam le. A Lazurán aqua gyorsan száradó, selyem fényű bútorlakkját használtam. Ezt a lakkot már többször alkalmaztam, és bevált mindig. A festék és a lakk is vizes bázisú, gyorsan szárad, nincs különösebb szaga egyiknek sem. Mindkettővel könnyű dolgozni.

img_1296.JPG

A végeredmény egy romantikus csajos doboz lett, de a legjobb, hogy megmenekült egy jó kis fadoboz a tűzre dobástól.

img_1295.JPG

Ócskaságból romantikusat Tovább
Ünnepi utózengés

Ünnepi utózengés

Az ünnepek után, az újév elején, nehezen vesszük rá magunkat a munkára. Mindezek mellett mégis tele vagyunk új energiákkal és ötletekkel. Óhatatlan, hogy végig ne gondolnánk mi volt a jó a múlt évben, és mit várunk az újtól. Az új dolgok várásától máris tovaröppen a bánatunk, és a fáradtságunk.

Az ünnepben az a legjobb, hogy végre pihenhetünk. Úgy érezzük, hogy még az is pihentet, amikor valójában ugyanazt csináljuk, mint máskor. Főzünk a családunkra, bevásárolunk, vagy takarítunk, esetleg hatalmas vendégséget hívtunk össze és ezerrel készülődünk. Miért is van ez így? Mert megtelik a szívünk várakozással az új iránt, és bármilyen nehéz is volt az előző év, mégis nosztalgiával gondolunk rá. Amikor megettük az utolsó mézest is, és lebontottuk a karácsonyfát, véget ért a jól megérdemelt szabadság, akkor még utoljára leülünk a kedvenc helyünkre a lakásban és sejtelmes mosollyal a szánk sarkában, már tervezzük is az új dolgokat. Mindazt, amit meg szeretnénk csinálni az újévben. Felújítani valamit az otthonunkban, átrendezni a szobát, vagy újra tervezni a kertet… Esetleg már a nyaralásra is gondolunk. Nincs is pihentetőbb, mint álmodozni. Lebegni a képzelet felhőjén, és kiröppenni a hétköznapokból.

img_8745.JPG

Ilyenkor észre sem vesszük, hogy hol vagyunk. Mert a kedvenc helyünk csak ritkán a legújabb és legmodernebb kanapé, hanem a régi, jól bevált nagymamától megörökölt fotel, vagy egy kényelmes babzsák. Erre a meglátásra akkor eszméltem rá, mikor a lakásba besurranó macskánk átlopakodott a fenyőfa alatt, a bundájába begyűjtve az összes hullani készülő tűlevelet az alsó ágakról, és megkeresve a számára legkényelmesebb helyet, a legkiültebb puffot. Halkan zizegve elhelyezkedett, és már élvezte is a meleg félhomályt, a család közelségét és a finom illatokat.

img_8744.JPG

Hát így vagyunk mi is ezzel. Az ünnep ezt adja. A kellemes estéket egy puha kanapén. Illatokat, emlékeket és a családot. Az újév kezdetén mi mást is kívánhatnék mindenkinek? Merengj, álmodozz, tervezz! Legyenek céljaid, amikért érdemes nap, mint nap felkelni, legyenek hozzá társaid, legyen hova hazamenned, bárhol is élj a világban!

Ünnepi utózengés Tovább
24 ünnepre hangoló dolog, ami ingyen van

24 ünnepre hangoló dolog, ami ingyen van

Segíteni szeretnék Neked, hogy karácsonyig minden nap tegyél valamit magadért, hogy a napi rohanás mellett azért lépésről-lépésre elérkezz majd az ünnephez a lelkedben is. Ezért összegyűjtöttem 24 lélekmelengető dolgot, ami közelebb visz a karácsony nyugodtabb, boldogabb, ünnepibb megéléséhez. Csak néhány percre lesz szükséged naponta, amit magadra szánsz, de hidd el, mindenképp meg fogja érni. Mindennel kész leszel, tele leszel örömmel és a környezetedben élők is boldogok lesznek. A sorrend természetesen felcserélhető.

24-dolog-1.jpg

Nézzük, mit tehetsz magadért karácsonyig:

 • Fények körülötted: A nappalok már tényleg nagyon rövidek, és az ég is sokszor borult. Ki vagyunk éhezve a fényre. Ideje elővenni a gyertyákat, mécseseket, fényfüzéreket. Kezd el fényekkel dekorálni az otthonodat.
 • Természetes anyagok gyűjtése: Ez alatt nem csak azt értem, hogy menj ki sétálni az erdőbe, és keress dekoratív fakérgeket és terméseket, hanem azt is, hogy nézz szét otthon, és gyűjtsd egybe azokat az anyagokat, amiket eddig észre sem vettél. Nézz a dolgokra más szemmel. Jöhetnek az elhasznált fakanalak, vágó deszkák, fatálak, dobozok, fiókok, vásznak, száraz ágak, kövek… Fedezd fel a rusztikus külső mögött a szépséget, és kezdd el dekorációként használni ezeket.
 • Adventi dekoráció készítés: Ha már begyűjtötted a dekorációs kellékeket, használd is őket. Még épp időben vagy, hogy elkészítsd az adventi asztaldíszedet. Jó, ha van kéznél egy ragasztópisztoly, néhány szalag és gyertya, esetleg egy szép tál, amiben elrendezheted őket.
 • Spa hangulat otthon: Ha már előkerültek a gyertyák és a mécsesek, keresd elő az illóolajakat is, és adj magadnak egy órácskát a forróvizes kádban. Élvezd a csendet, az illatokat és a nyugit.
 • Kézzel készült… : Még időben vagy ahhoz, hogy kézzel készült, kreatív ajándékot kezdj el készíteni valakinek. Lehet ez bármi. Barkácsolás, kötögetés, festés, hímzés. Hidd el, boldog lesz az, aki kapja.
 • Cseréld le: Az ünnepi hangulat elengedhetetlen kelléke a lakás karácsonyi hangulatba öltöztetése. Vedd elő a vastagabb, puhább takarókat, cseréld le a párnahuzatokat, abroszokat. Ha szerencsés vagy, akkor  megteheted, hogy a függönyöket is karácsonyi hangulatúra cseréld.52172d20371d9359dec15898b7c0eb00.jpg
 • Hóban sétálás: Ha szerencsénk lesz, az idén is esni fog a hó az ország laposabb, melegebb területein is. Elő a meleg sálakkal, bakancsokkal és indulás egy esti sétára! Jobb esetben alkalmad lesz rá, hogy bele hemperegj a hóba és csinálj hóangyalt, vagy összejön annyi hó, hogy gyúrj egy aranyos hóembert. Nagyon örömteli és felfrissítő program lesz.
 • Melegedj fel: Jó esetben van egy cserépkályhátok, kandallótok, esetleg kemencétek. Nincs is megnyugtatóbb esti program télen, mint melegedni a lobogó tűz mellett és gyönyörködni a látványában. Merengj egy kicsit, és engedd el a gondolataidat.
 • Állat simogatás: Mindenkinek szüksége van egy kis idegnyugtatásra időnként. Ennek egyik legjobb módja az állat simogatás. Akiknek van házi kedvence, azok most biztosan egyetértenek velem. Egy lelkes, csillogó szemű kutya, egy selymes, doromboló cica a legjobb dolgok egyike, ami otthon várhat. Ha nem teheted meg, hogy állatot tarts otthon, akkor menj ki egy tanyára, lovak, tyúkok és bárányok közé, és cirógasd meg őket egy kicsit.
 • Forró csoki barátokkal: December van, tombol a hideg, mindenki évvégi rohanásban van. Csinálj a barátnőkkel vagy a gyerekekkel egy nyugalmas órát egy kávézóban, és igyatok forró csokit egy kis sütivel. Garantáltan áthangolja a legrosszabb napot is.forro-csoki.jpg
 • Lustálkodás: Nincs is jobb annál, mint mikor arra ébredsz, hogy hétvége van. Egyszer engedd meg magadnak, hogy ne csengjen az óra reggel. Lassan idd a kávét vagy a teát. Bújj vissza az ágyba, és engedd, hogy a hasadra süssön a nap. Legyél még órákig pizsamában, vastag zokniban és köntösben. Nem kell smink, sem fésű. Minden megvár.
 • Vedd elő a színesceruzákat: Egy vasárnap délutánt vagy estét tölts rajzolgatással, festéssel, színezéssel. Tökéletesen kikapcsol, megnyugtat. Ne gondolj a hétfő reggelre.
 • Nézd át a könyvespolcot: Biztosan van olyan könyved, amit még nem olvastál el. Megvetted, vagy ajándékba kaptad, de még nem volt időd rá. Kezdj most bele, mert az ünnepek alatt biztos lesz annyi időd, hogy be is fejezd az olvasását.
 • olvasgatas.jpg
 • Dekoráld a konyhát: Ebben az évben kivételesen dekoráld a konyhádat is. Alakíts ki egy kis sarkot, vagy használd az ablakpárkányt, de mindenképp csinálj karácsonyi hangulatot, mert így örömtelibb lesz a süti sütés is.7a8d48f7a0e6daa6d62cf4da5c27ced8.jpg
 • Társas játék: Egyik este hívd át néhány barátodat és társasozzatok. Gyerünk vissza a gyerekkorba! Vegyél elő valami régi játékot, és nosztalgiázzatok.
 • Karácsonyi képeslapok: Itt az ideje, hogy megírd a karácsonyi üdvözlő lapokat. Igen, kézzel! Ebben az évben légy hagyomány tisztelő, és ne a facebokon köszöntsd meg az ismerőseidet. Hidd el, sok rokonodnak örömet fogsz okozni a kézzel írt, postán érkezett képeslappal.
 • Süti sütés: Eljött az ideje, hogy elkészítsd azokat a sütiket, amik napokig is elvannak dobozokban anélkül, hogy megromlanának. Jöhetnek a linzerek és a mézesek. Nem baj, ha nem lesz tökéletesen szép. Lényeg, hogy finom legyen.af22ff5d57a5afde2811b229624211fb.jpg
 • Szívednek kedves… : Szánj egy kis időt arra is, hogy szívednek kedves dolgot csinálj. Olyat, amit csak ritkán engedsz meg magadnak a nagy rohanásban. Nézegess képeket a régi barátokról, lapozgass művészeti albumokat vagy álmodozz arról, hogy milyen kertet, konyhát, szobát vagy valamit szeretnél kialakítani a jövő évben. Elvégre álmodozni mindig kell.
 • Mese olvasás: Ha van gyereked, ne csak lefekvéskor mesélj neki. Szánj rá időt egyszer egy szombat délutánon is. Az sem baj, ha már kinőttek a meseolvasós korszakból. Lepd meg a kamasz gyerekedet egy habos kakaóval és egy régi mesekönyv fellapozásával. Garantáltan jó lesz a hangulat. Ha még nincs saját gyermeked, legyél jó nagynéni/nagybácsi vagy szomszéd és mesélj más gyerekének. A csillogó szemek és a puha hálapuszikák meg fogják olvasztani a szívedet.6646347e412129dd355e44b94f1937d1.jpg
 • Hallgass zenét: Egy estét szánj arra, hogy előkészíted a karácsonyi zenéket. Vedd elő a CD-ket, esetleg a bakeliteket. Ez az egyik legjobb karácsonyra hangolódó tevékenység. Nálunk bevált.
 • Forralt bor: Ez soha nem maradhat ki! Ennyi.
 • Karácsonyfa díszek: Néhány nap múlva karácsony. Ne halaszd az utolsó napra a karácsonyfadíszek átnézését. Vedd elő a dobozokat, égőket, csomagoló papírokat. Javítsd meg őket, tervezd el, hogy az idén melyiket fogod használni a fán.
 • Az ünnepi asztal: Vedd elő az abroszokat, szalvétákat, a legszebb poharakat és tálaló tálakat. Ha soha máskor nem használod a legszebb cuccaidat, akkor most épp itt az idő. Díszítsd az asztalt gazdagon és elegánsan, mert ez az az ünnep, amikor megteheted. A dekorációból most alkalmazhatsz a legtöbbet.668d78162b52416a9fef37dda1d30dea.jpg
 • Most süsd meg azt: Azt a sültet, levest és sütit, amire mindig azt mondod, hogy: majd egyszer… Mikor, ha nem karácsonykor? Mikor, ha nem szenteste?

Remélem segítettem, és adtam néhány olyan tippet, amivel boldoggá tudod tenni a családodat, az otthonodat és főleg magadat. Nyugodt, békés készülődést és meghitt karácsonyt kívánok!

24 ünnepre hangoló dolog, ami ingyen van Tovább
süti beállítások módosítása